Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor granen die gluten bevatten

15 augustus 2022
granen die gluten bevatten

Cijfers over granen die gluten bevatten

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen last van een overgevoeligheid voor gluten. Hoe een glutenallergie ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Het is wel bewezen dat erfelijkheid een rol speelt. Wanneer een van de ouders een glutenallergie heeft, is er 10 procent kans dat het kind hier ook last van krijgt.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie granen die gluten bevatten.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van granen met gluten?

Bij een gevoeligheid voor de categorie granen, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van granen die specifiek gluten bevatten. Er worden op 7 graansoorten getest waaronder:

 1. Gluten
 2. Haver
 3. Spelt

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende soorten tarwe. Het zorgt voor onder andere de luchtigheid in brood. Wanneer jouw maag, darmwand of een ander orgaan, die onderdeel is van het verteringsstelsel in aanraking komt met gluten worden de darmvlokken beschadigd. Er ontstaat hierbij een ontstekingsreactie die het allergeen IgG uitscheidt. Hierdoor ontstaan onder andere vervelende buikklachten. Bij een allergie wordt er gekeken of het lichaam het type IgG bevat die ontstaan door tarwe. Als deze gemeten wordt is er sprake van een overgevoeligheid voor granen die gluten bevatten.

maagklachten door gluten

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor gluten?

Symptomen die vooral voorkomen bij een overgevoeligheid bij gluten zijn: diarree, ontlasting met een geur, opgezette buik, maagklachten/buikpijn en een verminderde eetlust.

De bovenstaande klachten kunnen mild tot vrij heftig worden ervaren.

Kruisallergie

Een overgevoeligheid voor gluten wordt niet als een klassieke allergie gezien. Een glutenallergie ook wel coeliakie genoemd wordt gezien als een auto-immuunziekte.

Omdat glutenallergie geen klassieke allergie is, kan het feitelijk geen kruisallergie bevatten. Vaak hebben mensen die een glutenallergie ook bij andere voeding last van klachten. Schrap dan niet onnodig voedsel uit je voedselpatroon, maar laat dit testen of je last hebt van meer allergieën met de ImuPro.

Essentiele voedingsstoffen in gluten

Als er sprake is van een glutenallergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vezels
 • IJzer
 • Vitamine B1
 • Foliumzuur

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Door gluten uit je dieet te halen, valt er een groot assortiment af wat niet meer gegeten kan worden. Om toch gevarieerd te blijven eten kan je gebruikt maken van:

 • Glutenvrije producten, de laatste jaren wordt er veel geïnvesteerd in glutenvrij producten zoals: glutenvrij volkorenbrood, glutenvrije volkoren crackers en glutenvrije volkoren pasta.
 • Eet groente en fruit. Alle groente en fruitsoorten zijn glutenvrij hier zitten veel gerelateerde voedingstoffen in.
 • Goede pasta vervangers kunnen ook quinoa of canihua.

in koekjes zitten gluten

Deel dit artikel

Relevante artikelen