Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor gist

16 augustus 2022
gistenallergie producten

Gisten wat zijn het?

Buikklachten na het eten van een broodje? Dan kan het zo zijn dat je een allergie hebt voor gist. Een gistallergie is niet makkelijk om vast te stellen, met een allergietest is dit zo gepiept. Een gist behoort tot de eencellige organismes en wordt gezien als een schimmel. Je vindt het vooral in groente, fruit, brood en om alcohol te maken.

De ImuPro test op maar liefst 270 allergenen. 270 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie gist.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid van gist?

Bij een gevoeligheid voor de categorie gist, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van gist. Er wordt op 1 gist getest. Deze gist komt wel in heel wat producten voor zoals:

1. Brood
2. Beschuit
3. Bouillon
4. Patat
5. Pizza
6. Nootjes
7. Wijnazijn

Niet alle producten zijn hierboven genoemd. Kijk daarom goed in de winkel of er gist, gistextract, gehydroliseerd eiwit of zuurdesem in het product verwerkt zit.

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde producten waar gist in voorkomt, komt er IgG vrij. Het eiwit dat zich in de gist bevind kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Die weer wijzen op een gistallergie.

gistallergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor gisten?

Klachten die vooral voorkomen zijn: vermoeidheid, benauwd zijn, moeite met ademhalen en buikkrampen.

Elk persoon met een gistallergie heeft last van andere klachten, vandaar dat een gistenallergie moeilijk is om vast te stellen.

Kruisallergie

Op het moment dat er een overgevoeligheid voor gist is vastgesteld, kan het ook zo zijn dat je een overgevoeligheid hebt voor kaas of champignons.

De eiwitstructuren die zich bevinden in gisten lijken erg op de eiwitstructuren in kaas en champignons. Het lichaam kan deze structuren moeilijk onderscheiden en zal op alle vergelijkbare eiwitstructuren een allergische reactie geven. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

Essentiele voedingsstoffen in gist

Als er sprake is van een gistallergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Eiwitten
  • Stikstofcomponenten
  • Fosfaten
  • Zink

Tips voor alternatieven!

Door gist uit je dieet te halen, valt er een groot assortiment af wat niet meer gegeten kan worden. Om toch gevarieerd te blijven eten kan je gebruikt maken van:

  • Het vervangen van brood. Brood kan bijvoorbeeld vervangen worden door zuurdesembrood of rijstwafels.
  • Als je van bakken houdt en zelf producten bakt waar gist in zit. Vervang je de gist door citroensap of baking soda.
  • Vitamines en mineralen worden ook uit pillen en supplementen gehaald.

overgevoeligheid voor gisten

Deel dit artikel

Relevante artikelen