Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Overgevoeligheid voor algen

16 augustus 2022
allergie voor algen

Algenallergie

Rode algen vallen onder de groep roodwieren. Het wordt gezien als een meercellig organisme. Rode algen bevatten over het algemeen veel calcium. Calcium zorgt ervoor dat de botten en tanden in ons lichaam sterk blijven. Het bijzondere aan een rode alg is dat hij voedingsstoffen uit het zeewater kan opnemen en opslaan. Naast calcium bevat de rode alg ook: magnesium, kalium en ijzer. Het zal je vast niet verbazen maar ook voor de categorie algen kan een persoon een allergische reactie hebben.

De ImuPro test op maar liefst 269 allergenen. 269 allergenen in verschillende categorieën, deze categorieën zijn: groenten, granen die gluten bevatten, granen zonder gluten en alternatieven, algen, fruit, gist, kruiden en specerijen, vis en zeevruchten, paddenstoelen, vlees, noten en zaden, eieren, additieven, melkproducten, salades, zoetstoffen en theeën, koffie en tannine. In deze blog wordt er meer informatie gegeven over de categorie algen.

Welk proces speelt zich af bij een overgevoeligheid voor algen?

Bij een gevoeligheid voor de categorie algen, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie bij het eten van bepaalde algen. Er worden op 2 algen getest.

1.Rode algen

2.Spirulina

Als het lichaam een overgevoelige reactie geeft op bepaalde algen komt er IgE vrij. Het eiwit dat zich in de algen soort bevindt kan niet goed opgenomen worden in het verteringsstelsel, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. De ontstekingsreactie zorgt uiteindelijk voor klachten. Die wijzen op een algenallergie.

Het betekent niet dat wanneer je allergisch bent voor algen, dat je ook allergisch bent voor week/schelpdieren. Er is geen verband tussen deze allergieën.

algen allergie

Wat merk ik bij een overgevoeligheid voor algen?

Klachten die vooral voorkomen zijn: jeuk en irritatie. Ook kan het zo zijn dat als er een heftige ontstekingsreactie wordt gegeven, dat er problemen aan de luchtwegen wordt ervaren zoals: benauwd zijn en moeite met ademen.

Kruisallergie

Het is al kort even benoemd maar er is verder geen spraken van een kruisallergie, mits we het hebben over schaal en schelpdieren.

Essentiele voedingsmiddelen in algen

Als er sprake is van een algen allergie, kunnen mensen zich voorstellen dat je belangrijke voedingsstoffen mist zoals:

  • Vitamine B1
  • Visvetzuren
  • Jodium
  • Calcium
  • Fosfor
  • Magnesium

Algen kan je niet versbereide en zijn alleen te verkrijgen in poedervorm. Je kan ze toevoegen aan gerechten bijvoorbeeld: saus, pasta’s en soepen. De bekendste vorm om algen te nuttigen, is in de vorm van voedingssupplementen.

Deze voedingsstoffen zijn essentieel om het lichaam gezond te houden. Verder in deze blog zijn een aantal alternatieven omschreven, om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tips voor alternatieven!

Het is van belang dat het lichaam gezond blijft. De essentiële voedingsstoffen die iemand met een algenallergie mist moet wel aangevuld worden. Dit kan doormiddel van:

  • Het eten van vlees , deze bevatten namelijk soort gelijke eiwitten.
  • Het slikken van omega 3 is een goed vervanging. Dit is namelijk visolie die de visvetzuren bevat.
  • Supplementen zoals: calcium, fosfor en magnesium aanschaffen en slikken is ook een manier om toch deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

omega 3 visolie

Deel dit artikel

Relevante artikelen