Ondersteuner 1ste en 2de lijnszorg
Terug naar alle artikelen

Wat NIET helpt bij het afvallen!

Blog 13 december 2022
Geschreven door: Lorena de Jonge (diëtist in opleiding)

Online is er heel veel informatie te vinden over voeding, afvallen en alles wat daarbij komt kijken. Sommige informatie is erg nuttig, maar andere informatie of trends kunnen door veel mensen in twijfel worden getrokken. Dieinformatie zullen wij in deze blog behandelen.

Het lastige bij dit soort trends is dat het erg geloofwaardig overkomt. Dit komt doordat er veel promotie over wordt gemaakt op Social Media. Als je ervaringen van iemand hoort die je graag volgt, dan is het natuurlijk veel makkelijker die informatie voor waar aan te nemen. Maar wat er niet bij verteld wordt is dat de meeste influencers betaald worden om dat soort post’s op Instagram te plaatsen. Om deze reden kun je je afvragen, wat is daadwerkelijk goed voor je?

 

Detoxen

Een detox kuur om je lichaam weer helemaal op te schonen zodat alle schadelijke en giftige stoffen uit je lichaam zullen gaan, klinkt fantastisch toch? Maar hoe werkt dit nou precies? Een detox kuur beweert dat het je lichaam in een paar dagen kan ontgiften door bijvoorbeeld 3 dagen lang alleen maar groenten- en fruitsapjes te drinken. Maar is het nou echt nodig om je lichaam te ontgiften door middel van sap-kuurtjes als je bijvoorbeeld een tijdje ongezond hebt gegeten? Het antwoord hierop is simpelweg, nee. Jouw lichaam is continu bezig met een detox kuur. Deze detox kuur bestaat alleen niet uit sapjes drinken, maar dit wordt gedaan door je lever. Je lever zorgt ervoor dat alle schadelijke stoffen die jij binnenkrijgt het lichaam weer zullen verlaten door de ontlasting.

Er is niet genoeg bewijs dat detox- kuurtjes werken, daarentegen ze zijn ook niet slecht voor je. Wil jij met een schone lei weer beginnen en hierbij een gezonde levensstijl hanteren? Dan zou een detox kuurtje geen kwaad kunnen, maar wees je er wel van bewust dat het geen wondermiddel is.

Helpen salades bij het afvallen?

Koolhydraat-arm

Veel mensen zullen bij koolhydraten gelijk denken aan de ‘slechte’ koolhydraten. Met ‘slechte’ koolhydraten bedoelen we de koolhydraten met veel suikers, zoals koek, snoep of frisdrank. Hier zit zeker een kern van waarheid in. Als je veel van de ‘slechte’ koolhydraten eet dan is de kans groter dat je aan zal komen. Dit komt omdat het erg lekker is, maar niet zo vullend is, aangezien er vrij weinig nuttige voedingsstoffen in zitten, waardoor je er makkelijk te veel van eet en dus over de caloriebehoefte heen zal gaan. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers. Je lichaam heeft ze zelfs nodig om aan energie te komen om het lichaam goed te laten functioneren. Al om al zijn koolhydraten dus geen dikmakers, tenzij je ze te veel eet en daarbij over je energiebehoefte heen gaat.

Vetarm

Dit is een beetje hetzelfde verhaal als bij de koolhydraten. In vet zit meer energie dan in bijvoorbeeld eiwitten of koolhydraten, waardoor je als je er te veel van eet ook over je energiebehoefte heen gaat. Maar vetten zijn erg belangrijk voor je lichaam. Vet zorgt ervoor dat de vet oplosbare vitamines A, D, E en K worden opgenomen. Zonder het eten van vetten zou je deze vitamines dus niet goed kunnen opnemen. Maar welke vetten moet je daarvoor eten? Als je je voornamelijk op de onverzadigde vetten focust zit je al snel goed. Denk hierbij aan vlees, vette vis, margarine/halvarine, olijfolie en noten.

Bcaa’s

BCAA is een bekend sportsupplement, maar wat is het nou precies? BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids, deze bestaan uit leucine, isoleucine en valine. Er zijn in totaal negen essentiële, aminozuren, leucine, isoleucine en valine zijn hier drie van. Essentiele aminozuren wil zeggen dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en het dus uit voeding en/ of supplementen gehaald moet worden. Dan de vraag, is het nodig om BCAA te supplementeren?

BCAA’s zouden volgens de claims bijdragen aan spiereiwitsynthese (spieropbouw) en een verminderde spier afbraak. BCAA’s dragen zeker bij aan spieropbouw, maar deze werken niet zonder de overige 6 aminozuren. Wanneer het je doel is om spieren op te bouwen is het van belang dat je volledige eiwitbronnen eet met alle 9 de aminozuren (denk aan kip, biefstuk of whey).

Het is niet te ontkennen dat je BCAA’s nodig hebt wanneer je een fanatieke (kracht) sporter bent. Maar is het van belang om BCAA te supplementeren? Zeker niet! Wanneer je een volledig en eiwitrijk voedingspatroon hebt dan hoef je je geen zorgen te maken dat je te weinig BCAA’s binnen krijgt.

Wat NIET helpt bij het afvallen!

Deel dit artikel

Relevante artikelen